Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΑΡΣΙΑΣ ΠΤΗΣΗΣ ΤΟΥ














ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ARTINA
ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 3, 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ   TF213 0049736,  210 8942001   E-mailarthina2010@gmail.com



Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
ΚΑΙ  Η " ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΠΤΗΣΗ" ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 


ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ, ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και την παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων της τέχνης και του λόγου η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του διακεκριμένου εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου στο Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας.
Αρχικά ο πρόεδρος του Π.Ο. ARTINA, ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, εικαστικός, λογοτέχνης καλωσόρισε τους παρόντες και ανέφερε στην ομιλία του:  Γνωρίζω τον Κώστα Ευαγγελάτο πολλά χρόνια. Από τότε που αν και νέος καλλιτέχνης ήταν διευθυντής της ιστορικής μπορώ να πω γκαλερί  DADA, με την οποία συνεργαζόμουν τότε. Διέκρινα από τότε μια ποιότητα και μια συνέπεια τόσο στην καλλιτεχνική του εργασία, όσο και στο χαρακτήρα του. Ένας καλλιτέχνης που προσπαθεί τα εσώτερα της καρδιάς του να τα εκφράσει με διάφορους τρόπους. Κυρίως βέβαια εικαστικά, χρησιμοποιώντας ποικίλους τρόπους έκφρασης. Όμως από κοντά και «παράλληλα» ασχολείται με την ποίηση. Και λέω παράλληλα μέσα σε εισαγωγικά. Διότι ουσιαστικά και στο βάθος το ίδιο πράγμα κάνει. Το ίδιο πράγμα θέλει να πει. Τον ίδιο πόνο θέλει  να εκφράσει. Τον ίδιο έρωτα θέλει να ψάλει.Τα όρια ανάμεσα στις τέχνες έχουν πια γκρεμιστεί και ο Ευαγγελάτος είτε γράφει είτε ζωγραφίζει είτε κατασκευάζει είτε το ίδιο του το σώμα χρησιμοποιεί σαν μέσο έκφρασης δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να το ίδιο και το αυτό. Αισθάνεται κανείς ότι, ενώ είναι ένας ζωντανός εύχαρις και προσιτός άνθρωπος, η τέχνη γι αυτόν είναι το καταφύγιο του πόνου και μιας βαθιάς μοναξιάς που βιώνει ο καλλιτέχνης.
....Τέλος η «Εγκάρσια Πτήση» δίδει το επιστέγασμα μια ενατένισης στο επέκεινα του νου και των αισθήσεων.-
Στη συνέχεια ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ, εκδότης, δημοσιογράφος, ανέλυσε διεισδυτικά το νοηματικό περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη-ποιητή, αφιερώνοντας του ένα εμπνευσμένο του ποίημα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:  Έχει ύφος η γραφή του ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ. Έχει θεματικές πρωτοτυπίες και κάθε ποίημα σχεδόν  μια ευρηματική κατάληξη. Ο ρεαλισμός του προκαλεί τον καθωσπρεπισμό μας. «Ευφρόσυνο φως  έχει διεισδύσει  χρόνια τώρα στην καλή διάθεση του «Μεταξένιου ποιητή». Γιατί, εκτός από μετάξι, τέτοιοι άνθρωποι διαθέτουν και ένα σκληρό κοίτασμα, που τους επιτρέπει να είναι ταυτόχρονα στωικοί και γρανιτένιοι...Η ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΠΤΗΣΗ είναι μια ρυθμική σύνοψη της ωριμότητας του ποιητή και συγκινεί ιδιαίτερα με την χαρακτηριστική "εικαστική" εκφραστική γραφή του. Οργώνει ο ποιητής σε «σκοτεινά» χωράφια σπέρνοντας όνειρα αργά-αργά και να που γρήγορα-γρήγορα δόρατα φυτρώνουν! Έχει αναδυθεί στο μέλλον, πάνω σε φλεγόμενα νερά ως να λάμψουν οι λειμώνες της αγάπης. Ακόμα και η αγάπη  φίλοι μου στο λόγο του ερμηνεύεται με εικαστικούς όρους.- 
Η έκπληξη της βραδιάς έγινε από την πασίγνωστη συγγραφέα ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ που μίλησε επαινετικά για τον φίλο της ζωγράφο-ποιητή και διάβασε υπέροχα το ποίημα του " Φθινόπωρο στο Παρίσι". 
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την προβολή του εντυπωσιακού videoart , με τίτλο: SCRIPTORIUM, με έργα και ντοκουμέντα performance του καλλιτέχνη, το οποίο είχε προβληθεί για πρώτη φορά στην ομότιτλη έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου,το 2008, στο Παρίσι.
Ακολούθησε σε εορταστική ατμόσφαιρα δεξίωση που παρέθεσαν οι οικοδεσπότες εικαστικοί ΜΙΧΑΗΛ και ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ.
   





                   

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου