Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, 1983 / ΑΡΧΕΙΟ






COSTAS EVANGELATOS, photos: Αφροδίτη Σπαντιδέα, 1983

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, 1983

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΟΠΟΥΛΟΥ.

            -Απόψε έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε στο παράρτημά μας, ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς του Κώστα Ευαγγελάτου.
            Ο εκλεκτός καλλιτέχνης, ζωγράφος και ποιητής, που είναι πια γνωστός στην Καλαμάτα, μια και είναι η τρίτη φορά που εκθέτει έργα του στην πόλη μας, βρίσκεται στο 10ο χρόνο της καλλιτεχνικής του αναζήτησης.
            Η αποψινή έκθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ο καλλιτέχνης εκτός από τη φάση της δουλειάς του που περιλαμβάνει τις ανατομικές παραλλαγές, κάνει μια μικρή αναδρομή στη προηγούμενο έργο του. Έτσι έχουμε δείγματα δουλειάς από τρεις χαρακτηριστικές φάσεις της πορείας του καλλιτέχνη.
            Έχουμε την πρώτη περίοδο με το όμορφο τοπίο του Κώστα Ευαγγελάτου. Ένα τοπίο που ο ζωγράφος δένει σφιχτά με τον έσω κόσμο το δικό του με τον έσω κόσμο του ανθρώπου, ένα τοπίο που δεν υπάρχει, παρά μόνο όταν μπορεί να αποκλείσει σύγκριση ή ταύτιση.
            Προχωρούμε σε μια δεύτερη φάση δουλειάς, όπου το τοπίο που αναφέραμε αρχίζει να γεμίζει με ενδεικτικά στοιχεία σύμβολα, το δένδρο, το πουλί, το φύλλο, σύμβολα, που μαζί με το χρώμα ή τον τόνο, γίνονται πάλι έκφραση μιας εναγώνιας προσπάθειας γι’ απελευθέρωση.
            Και φθάνουμε στην τρίτη και κύρια φάση των ανατομικών παραλλαγών όπου ο Κώστας Ευαγγελάτος, αφήνοντας εντελώς κατά μέρος το χρώμα, χρησιμοποιεί σα μέσο έκφρασης τη φόρμα. Ο ζωγράφος, γίνεται γλύπτης, το πινέλο γίνεται σμίλη για να χαράξει φόρμες ανθρώπινες, γεμάτες ομορφιά, δίνοντας όχι μόνο τη διαγραφή αλλά και την ανατομία του αντικειμένου.
            Έτσι όπως θα δείτε η καινούργια δουλειά του Κώστα Ευαγγελάτου περιλαμβάνει πρόσωπα με μια πρωτόγνωρη εξπρεσιονιστική γοητεία, ρωμαλέα ανδρικά σώματα, με ακρίβεια φτασμένου καλλιτέχνη, θηλυκές φόρμες που εκπλήσσουν με τον αισθησιασμό τους. Είναι σίγουρο ότι ο ποιητής – ζωγράφος, σ’ αυτή τη φάση της δουλειάς του «ξεπέρασε το κατώφλι του συναισθήματος και πέρασε στη δοκιμασία της νόησης».
            Μα καιρός ν’ ακολουθήσουμε τον Κώστα Ευαγγελάτο στη μέχρι εδώ πορεία του, που είναι ήδη «μια πλήρωση αλλά και μια υπόσχεση». Γιατί η πορεία που χάραξε ο νεαρός καλλιτέχνης σίγουρα τον οδηγεί ψηλά. Του το ευχόμαστε μ’ όλη μας την καρδιά.

Αγγελική Κουτσομητοπούλου
Διευθύντρια
Γαλλικού Ινστιτούτου Καλαμάτας
15 Οκτωβρίου 1983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου