Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

ΟΙ «ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΑΝΟΓΡΑΦΙΕΣ» ( ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1988) ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ART-EST, ΑΘΗΝΑ 2012


ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΑΝ  ΟΙ «ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΑΝΟΓΡΑΦΙΕΣ» ( ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1988)
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ART-EST, ΑΘΗΝΑ 2012


Το 1989 ο ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος, αν και βρισκόταν καλλιτεχνικά στην πλέον δυναμική φάση των σωματογραφικών και εννοιακών συνθέσεων του, οι οποίες είχαν ήδη εκτεθεί με επιτυχία στη Νέα Υόρκη, (1984,1985),στην Αθήνα (1986, 1987, 1988) και στο Σαντιγύ της Γαλλίας το 1988, επιστρέφοντας στην Κεφαλονιά το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ζωγράφισε εκ του φυσικού, συνδυάζοντας όμως και φανταστικά στοιχεία 15 τοπιογραφικές μελανογραφίες.Τα έργα αυτά στο ύφος των πρώτων εφηβικών του έργων με υπολείμματα ερειπίων και το φυσικό περιβάλλον σε μαυρόασπρη εκδοχή, ήταν μιά συναισθηματική καταφυγή στα χρόνια της αθωότητας και της πρώιμης  αισθητικής του λιτότητας.
Όταν οι μελανογραφίες αυτές εκδόθηκαν σε περιορισμένο αριθμό, όλα τα αντίτυπα εξαντλήθηκαν. Το 1996 εκτέθηκαν τα πρωτότυπα έργα στην Αθήνα στο Κέντρο Τέχνης,στην ατομική του έκθεση «Δωρική καταγραφή», κανένα έργο όμως από αυτή τη σειρά δεν έμεινε στο αρχείο του καλλιτέχνη.
Με την πάροδο των χρόνων και τις πρωτοποριακές αναζητήσεις του γνωστού εικαστικού και θεωρητικού τα έργα ξεχάστηκαν… Μέχρι τις αρχές του 2012, που ένας ευγενής φιλότεχνος έστειλε όλη τη λιθογραφική σειρά σαν προσφορά για τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής της Σύγχρονης Πινακοθήκης VILLA ΡΟΔΟΠΗ στο Αργοστόλι. Με βάση το σπάνιο υλικό  έγινε ανατύπωση των λιθογραφιών αυτών, οι οποίες κυκλοφορούν,εκτίθενται και διατίθενται στο  Αrt Studio EST στην Αθήνα.
 Η Ιστορικός τέχνης Μαρίνα Πίσπερη έγραψε μεταξύ άλλων για αυτά στο ΑRΤΙ, τεύχος 31:
Η ενότητα περιλαμβάνει σχέδια του καλλιτέχνη από τοπία του Ιονίου. Συνδετικός κρίκος με την προηγούμενη ενότητα είναι το γεγονός ότι, και σε αυτή την περίπτωση, ο Ευαγγελάτος κινείται ανάμεσα στο υπαρκτό και το φανταστικό. Από τη μία μεριά αποτυπώνεται η ψυχή του τοπίου, και από την άλλη τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν τις εικόνες ( βράχια, πέτρες, δέντρα, ερείπια) δημιουργούν μια παράξενη ποιητική ατμόσφαιρα με αναφορές στο ιδεαλιστικό τοπίο. 

ART STUDIO EST-COSTAS EVANGELATOS, ΠΡΑΤΙΝΟΥ 87,περιοχή Εθν.Πινακοθήκης,Αθήνα
 τηλ: 210 7294259, 6944621286
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου