Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ / ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ -ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012 / ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ















ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012 του ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ  ΙΑΝΟ.

Με την προσέλευση πολλών φιλοτέχνων, καλλιτεχνών, επιστημόνων, συλλεκτών, εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων και της κοινωνικής ζωής έγινε στο Ιανό της Αθήνας η παρουσίαση του εικαστικού και συλλεκτικού Ημερολογίου του Κώστα Ευαγγελάτου. 
Η σεμνή αλλά και υποβλητική εκδήλωση ξεκίνησε με προλεγόμενα του Βασίλη Χατζηιακώβου, υπεύθυνου εκδηλώσεων του Ιανού, ο οποίος με επαινετικά λόγια παρουσίασε τον καλλιτέχνη και τόνισε την αισθητική ποιότητα του ξεχωριστού ημερολογίου του. Η εκδήλωση διανθίστηκε από υπέροχα μουσικά έργα των Φράντς Σούμπερτ - F.Schubert- Die Forelle,  Γκαμπριέλ
Φωρέ -G. Fauré- Les Berceaux, που ερμήμευσε ο γνωστός πιανίστας Μάριος Καζάς καθώς και το έργο «έναστρη νύχτα» του Κλώντ Ντεμπισσύ- C.Debussy -Nuit dtoile, που ερμήνευσε με την θαυμάσια φωνή της η σοπράνο Αθηνά Δημητρακοπούλου.
Η παρουσίαση του ετήσιου συλλεκτικού  Ημερολόγιο ART-EST,
με τίτλο " ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ" έγινε από τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά, συγγραφέα του βιβλίου " Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου- Δοκίμιο εικαστικού ήθους",εκδ. Συλλογές, ο οποίος ανέφερε: Η δημιουργική πορεία του Κώστα Ευαγγελάτου στηρίζεται απόλυτα σε χαρακτηριστικές τεχνικές και σε πρότυπα που εμπλουτίζουν προσωπικές παραλλαγές και προτιμήσεις.Χρησιμοποιεί ως βάση των θεματικών ενδιαφερόντων και κύκλων του την ουσία της ανθρώπινης φύσης,αναμοχλεύοντας νέους τρόπους προσέγγισης και τον  ιστορικό τέχνης Γιώργο Αγραπίδη, ο οποίος αναφέρθηκε κριτικά σε όλα τα συλλεκτικά Ημερολόγια του Ευαγγελάτου, πού έχουν εκδοθεί από την Αrtline and Gennesis της Θεσσαλονίκης.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΡΑΠΙΔΗ


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ 2012: «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ»


2008-2012: Πέντε χρόνια που μέσα σε αυτά είδαμε πολλές αξίες να αλλάζουν ρότα και η τέχνη να αλλάζει κατεύθυνση με αβέβαιη ακόμη πορεία!
Μέσα σε αυτά τα χρόνια έτυχε να κρατήσω στα χέρια μου και να αναρτήσω στον τοίχο του γραφείου μου έξη (6) ημερολόγια, με τη διπλή έκδοση του 2010 για την συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Rodopi στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, τόπου καταγωγής του ζωγράφου, εικαστικού, performer, θεωρητικού της τέχνης, ποιητή, και ιδρυτή του Art Studio Est από το 1990 Κώστα Ευαγγελάτου, του οποίου είχα την επιμέλεια της ατομικής του έκθεσης στο Amsterdam – Ολλανδίας, με τίτλο «Συλλήψεις στο Αττικό Φώς» το 1999.
Πέντε (5) ημερολόγια που αρχικά πληρούν αυτό που είναι: Μήνας-ημέρα-ημερομηνία. Αρχικά! Σε δεύτερο πλάνο είναι εξήντα (60) σελίδες γεμάτες με Συνθέσεις, Σωματογραφίες, Αρχαϊκές Συλλήψεις, Αλίκτυπες Φόρμες (που εκτέθηκαν σε αυτό το χώρο που βρισκόμαστε σήμερα μέσα στο 2011) και τα Πρόσωπα και Σύμβολα αυτής της χρονιάς. Καθώς και δώδεκα (12) σελίδες με εικόνες της Villa Rodopi στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς στο επετειακό ημερολόγιο του 2010.
Το να μιλήσω για την ζωγραφική τέχνη του Κώστα Ευαγγελάτου ίσως να είναι πλεονασμός καθώς έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά για την πορεία του που ξεκίνησε το 1973 (έφηβος στην γενέτειρά του), και συνεχίζεται βέβαια ακόμη. Μιας πορείας που πολλοί καλλιτέχνες θα ζήλευαν. Ίσως να είναι και άκαιρο γιατί είμαστε εδώ για την παρουσίαση ενός ημερολογίου του. Αλλά αυτά τα δύο (2), (ζωγραφική και ημερολόγιο), είναι τόσο συνδεδεμένα που δεν δύναμαι να αποσπάσω το ένα από το άλλο.
Θα σταθώ με μια μικρή αναφορά στα Σύμβολα, από τα Πρόσωπα αυτής της χρονιάς, που είναι τόσο χαρακτηριστικά στη δουλειά του Κώστα Ευαγγελάτου όσο πουθενά αλλού εγώ προσωπικά δεν τα έχω συναντήσει.

…Εναγκαλισμός του κύκλου τεμνόμενος από τη φορά του βέλους.
Η πράξη της πρόσθεσης που τελικά ισούται με ένα καμβά-επιτομή του μέσου της αφαίρεσης.
Ονόματα πλεγμένα σε ένα κυβικά χαραγμένο εκτυφλωτικό μαύρο.
Μορφές και σώματα εναγκαλισμένα σε τόξα σιωπής.
Μαινόμενα κύματα συνθλίβουν την ευθεία...

Η Τελεία γίνεται αρχή ονειρικής πορείας στο σύμπαν του καλλιτέχνη.
Αρχής γενομένης με την πρώτη χάραξη στις σπηλιές του Lascaux, κάπου στο 13.000-17.000 B.C., η τελική πορεία έκφρασης στη Villa Ροδόπη του σήμερα με αφορμή τις εκθέσεις: «Αλίκτυπες Φόρμες» και «Πορτραίτα και Σύμβολα».

Κάπου ένα ερωτηματικό χαράζεται στο μυαλό ακονίζοντας την όραση για το επόμενο σήμα-ορόσημο: X. X-Generation, πράξη του πολλαπλασιασμού ή το ζητούμενο μιας επίλυσης;
Διαγραφή των γνωστών μορφών ή πολλαπλασιασμός της κλωνοποιημένης τέχνης που κρύα μας σερβίρεται μέσα στα υπερεκτιμημένα υπόγεια-γκαλερί, με του κοινού τα αποχαυνωμένα μάτια μπροστά στο ανοικτό αιδοίο της Τσιτσιολίνας του Jeff Koons ή στα κατά παραγγελία φορμαλιστικά έργα, από διάφορους επιμελητές, που ισοπεδώνουν τη γνήσια δημιουργία;
Τίποτε από όλα αυτά.
Η τέχνη της γραφής επαναπροσδιορίζεται στα χέρια του καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου απολαμβάνοντας επίτιμη θέση στον κενό καμβά ή το χαρτί, που μετουσιώνεται στα χέρια του σε ένα έργο ακλόνητου πάθους για την ζωγραφική.
«Ceci nest pas une pipe» έλεγε το 1929 ο Magritte. Έτσι και αυτά τα Σήματα-Σύμβολα δεν είναι σήματα οδικής κυκλοφορίας, αλλά μάθημα τέχνης για όλους αυτούς που ονειρεύονται μία θέση στον χώρο ενός μουσείου τέχνης του επόμενου αιώνα.

Αν ο ζωγράφος ανάβει με το αίμα του το σύμπαν, όπως μας λέει στην ποιητική συλλογή του «Εγκάρσια Πτήση», τι κάνει με αυτό το ημερολόγιο;
Όπως προανέφερα δεν δύναμαι να αποσπάσω το ένα από το άλλο!
Πρόκειται για μια έκδοση που μην ξεχνάμε συνεχίζεται σταθερά εδώ και πέντε (5) χρόνια, σε μια χώρα που όσο αφορά τις εκδόσεις τέχνης, γιατί ένα ημερολόγιο σαν αυτό μόνο σε αυτή την κατηγορία μπορεί να καταταχθεί, μας έχει συνηθίσει να βλέπουμε κάτι καλό μια χρονιά και την επόμενη ούτε αναφορά να μην γίνεται!
Ο Κώστας Ευαγγελάτος νέο-ντανταϊστής με κάθε έκφανση καλλιτεχνικής δημιουργίας!
Με την έννοια ότι το Dada γενικά εκτός από ένα απλό καλλιτεχνικό κίνημα είναι και ένα κίνημα γενικότερης κοινωνικής αναθεώρησης και διαμαρτυρίας.
Σε αντίθεση λοιπόν με τα όσα δυσοίωνα γίνονται για όλους μας και με αρωγό μόνο την δουλειά του κατάφερε μέσα από την συνεργασία με την Art Line & Gennesis S.A της Θεσσαλονίκης να εκδίδεται ένα ημερολόγιο-λεύκωμα πολυτελείας με μοναδικά έργα να στολίζουν τον εκάστοτε μήνα.
Ένα ημερολόγιο που δεν συνίσταται μόνο από δώδεκα (12) σελίδες αλλά μερικές ακόμη.
Στο ημερολόγιο αυτής της χρονιάς, εκτός από  τα έργα που συνοδεύουν τον κάθε μήνα, υπάρχει το βιογραφικό του καλλιτέχνη και ένα έργο από την προσωπική του συλλογή, που φιλοτεχνήθηκε το 1984 στην Νέα Υόρκη.
Αισθητικές προσεγγίσεις και κριτικές αναλύσεις από τους Στέλιο Λυδάκη (Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορικού Τέχνης), Αννίτας Πατσουράκη (Ιστορικού Τέχνης), και  Χρύσανθου Χρήστου (Ακαδημαϊκού, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορικού Τέχνης), υπάρχουν στο ημερολόγιο του 2008.  Του ίδιου του Κώστα Ευαγγελάτου στο ημερολόγιο του 2009 το οποίο το έχουν παρουσιάσει στην Αίθουσα Τρίτση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων (Π.Ο.Δ.Α), ο Μεγακλής Ρογκάκος, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής Τέχνης του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας, και η γνωστή συγγραφέας Ιωάννα Καρατζαφέρη στον χώρο που βρισκόμαστε.
Στο ημερολόγιο του 2010 υπάρχει η κριτική προσέγγιση του Νίκου Μοσχονά (Ιστορικού, Κριτικού Τέχνης) καθώς και ένα έργο του καλλιτέχνη που τιτλοφορείται ‘Εννοιακή Μορφή’, ενώ στο ημερολόγιο του 2011 υπάρχει κείμενο της Δώρας Φ. Μαρκάτου (Επίκουρης Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέλος της Α.Ι.C.Α.) με τίτλο «Η Εικαστική δράση ως αντίδοτο στη φθορά» και μία επιπλέον σελίδα με το ανέκδοτο τότε ποίημα «Εγκάρσια Πτήση».  

Δεν είναι επομένως υπερβολή να πω ότι ένα ημερολόγιο του Κώστα Ευαγγελάτου είναι μια επαφή με την τέχνη ακόμη και για άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί ή δεν έχουν τις ειδικές  γνώσεις. Προσωπικά το προτιμώ από τα ημερολόγια που κυκλοφορούν, αν και υπάρχουν αξιόλογες εκδόσεις και προσπάθειες.

Κώστα σε ευχαριστούμε που με τόσες δυσκολίες καταφέρνεις εδώ και πέντε (5) χρόνια να υπάρχει αυτή η έκδοση και εύχομαι για πολλά χρόνια ακόμη να έχουμε τα μελλοντικά σου ημερολόγια να μας δείχνουν, με απαράμιλλη αισθητική, την ημερολογιακή μας έστω πορεία στο χρόνο.

Γιώργος Αγραπίδης.
Ιστορικός Τέχνης – Επιμελητής Εκθέσεων


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Costas Evangelatos / Ημερολόγια ART-EST
2008. Costas Evangelatos, ART-EST. Athens-Paris
2009. Σωματογραφίες / Bodygraphics
2010. Αρχαϊκές Συλλήψεις / Archaic Conception
2010. 10 Χρόνια Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ
2011. Αλίκτυπες Φόρμες / Sea Shappen Forms
2012. Πρόσωπα και Σύμβολα / Portraits and Symbols

Ποιητική Συλλογή
2011. «Εγκάρσια Πτήση», Ποιήματα – Σχέδια. Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, Αθήνα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου