Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ














ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ  ΚΑΙ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με καλλιτεχνική επιτυχία και πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, η αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, καθώς και τα καθημερινά δρώμενα λόγου και τέχνης που την πλαισίωναν επιμορφωτικά και ψυχαγωγικά. 
Οι φιλότεχνοι μέσα από 84 έργα του καλλιτέχνη είδαν τις εικαστικές, ιδεογραφικές και ανθρωποκεντρικές αναζητήσεις, προθέσεις και επιτεύξεις του και διαπίστωσαν την πολυεπίπεδη διεθνή πορεία του.
Παράλληλα ο Κώστας Ευαγγελάτος, ως θεωρητικός τέχνης, έδωσε διαλέξεις για θέματα σύγχρονης τέχνης, με βάση κείμενα του που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικούς συλλογικούς τόμους. Η θεματογραφία των διαλέξεων ήταν:
«Δομικές και λειτουργικές θέσεις και αντιφάσεις της σύγχρονης εικαστικής δράσης και επικοινωνίας. Η Ταχυδρομική τέχνη ( mail-art)», «Διαδραστικά καλλιτεχνικά έργα σε δημόσιους χώρους. Παράμετροι επιρροών και κινδύνων», «Η Τέχνη και ο καλλιτέχνης στην εποχή μας», «Η εικαστική Αναγωγή στο Σύμβολο», «Εισαγωγή στο είδος των ζωντανών εικαστικών έργων Performance».
Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν και τα δρώμενα τέχνης που ακολούθησαν τις διαλέξεις με γνωστούς καλλιτέχνες συνεργάτες του.



Ο Μάριος Καζάς, πιανίστας, συνθέτης ερμήνευσε υποβλητικά και επιδέξια στο πιάνο έργα Μπάχ και μουσικές συνθέσεις του εμπνευσμένες από την ποίηση του Κ.Ευαγγελάτου.

Η Ιωάννα Σκληρού, μουσικός, πρώτη γυναίκα κορνίστα, ερμήνευσε υπέροχα και σπάνια έργα για κόρνο των Τσαικόφσκυ και Ουίλλιαμς.


Η Μάρθα Παπαδοπούλου, Φιλόλογος, ηθοποιός, λογοτέχνις απήγγειλε με την μοναδική ορθοφωνία της και  εκφραστική εσωτερικότητα τα ποιήματα «Τουτέστιν», και «Εγκάρσια Πτήση», του Κ.Ευαγγελάτου.


Ο Νίκος Γαρμπής- Nicofilimon, συνθέτης, designer  παρουσίασε για πρώτη φορά μια σύνθεση του για πιάνο βασισμένη σε παραλλαγές των γνωστών μελοποιήσεων του ποιημάτων Κ.Ευαγγελάτου ( Αίνος, Ροπές Ψυχών, Ideopiano ), σε συνδυασμό με εκκεντρικό αυτοσχεδιασμό που απογείωσε τις αισθήσεις. Στη συνέχεια η Αγγελική Κοκκολιάδη-Γαρμπή, με την μουσική συνοδεία του Nicofilimon διάβασε στη Γαλλική γλώσσα το εφηβικό ποίημα "Promesse-Υπόσχεση" από τη συλλογή "Offrandes Seculaires- Κοσμικές Σπονδές" και χειροκροτήθηκαν θερμά.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του μουσικοποιητικού, χοροδράματος «Chairs Tragedy», από το Χοροθέατρο «Λυδία Λίθος» της Φένιας Αποστόλου.
Η σκηνοθέτις, χορογράφος και ηθοποιός Φένια Αποστόλου ερμήνευσε 2 επιγραφικά ποιήματα του Κ.Ευαγγελάτου για την Μαρία Κάλλας, ενσωματωμένα στη χορογραφία της και η χορεύτρια Σίλια Καρφοπούλου εντυπωσίασε με την εκφραστική, πλαστική και ακριβή εκφραστική της κίνηση στο πολύπλοκο ψυχογραφικό έργο, που αναφέρεται στην απόγνωση από την ερωτική απώλεια... με τους ήχους της άριας casta diva του Μπελίνι! Το έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλά Φεστιβάλ σε Ευρωπαικές πόλεις με επιτυχία. Πάντως η τωρινή του παρουσίαση ήταν εξαιρετική και εναρμονίστηκε ιδανικά με τον νεοκλασικό εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου