Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ PERFORMANCE "Η ΤΟΛΜΗΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ, τονικό συμφωνικό ποίημα σε Όοοο μείζoνα" του Κώστα Ευαγγελάτου ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ της Φένιας Αποστόλου στο POLIS ART.










ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ PERFORMANCE
 "Η ΤΟΛΜΗΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ, τονικό συμφωνικό ποίημα σε Όοοο μείζoνα" του Κώστα Ευαγγελάτου
ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ της Φένιας Αποστόλου στο POLIS ART.

Mε μεγάλη προσέλευση προσωπικοτήτων τέχνης, του λόγου, της επιστημονικής και κοινωνικής ζωής, πραγματοποιήθηκε  από το Χοροθέατρο "ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ" της Φένιας Αποστόλου η παράσταση-performance  Η ΤΟΛΜΗΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ, εμπνευσμένη από το νεανικό ποίημα του εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου. Η performance διοργανώθηκε στα πλαίσια της έκθεσης ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ, PERFORMANCE, η οποία συνεχίζεται μέχρι τέλος Μαρτίου. Θέμα της  παράστασης η προσπάθεια απελευθέρωσης ενός νέου ανθρώπου από το ασφυκτικό  οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, με κύριο στόχο την απόλαυση της ερωτικής ηδονής και  της αδέσμευτης ζωής!  Το ποίημα είχε εκδοθεί και κυκλοφορήσει σε λιθογραφική έκδοση τέχνης με κόκκινη μελάνη στην Αθήνα το 1977 προξενώντας ποικίλες αντιδράσεις και είχε επαινεθεί γραπτά από τον Κώστα Ταχτσή. Έκτοτε αναδημοσιεύτηκε σε ποιητικές ανθολογίες και αναδημοσιεύθηκε στην συγκεντρωτική συλλογή του Κώστα Ευαγγελάτου "Αλέα Προσομοίων", εκδ. Απόπειρα το 2002.
Την εκδήλωση προλόγισε ο εκδότης και υπεύθυνος του χώρου Βασίλης Χατζηιακώβου, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική των πολιτιστικών δράσεων στο Polis Art Cafe, στην πολυεπίπεδη συνεργασία με τον Κώστα Ευαγγελάτο, στην τολμηρότητα και την αισθητική πληρότητα του εγχειρήματος της Φένιας Αποστόλου και των συνεργατών της στο Χοροθέατρο "Λυδία Λίθος". Αυθόρμητα η γνωστή συγγραφέας Ιωάννα Καρατζαφέρη πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην πολυπρισματική εικαστική και λογοτεχνική έκφραση του Κώστα Ευαγγελάτου και την απελευθερωτική πνευματική διάσταση των ιδεών του.
Στη συνέχεια εκτυλίχθηκε η ευφάνταστη performance, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί και σε διεθνή φεστιβάλ τέχνης .
Το Χοροθέατρο "Λυδία Λίθος"κυριολεκτικά εμπνεύστηκε "παράφορα" από την ποιητική "Τολμηρή Επίλυση" του Κώστα Ευαγγελάτου και δημιούργησε μια σπουδή ιδιαίτερης ευρηματικότητας, κινησιολογικών συμβολισμών και θεατρικής άρθρωσης του ποιητικού λόγου αναφορικά με όλα εκείνα τα ανείπωτα της νεότητας που μας προκαλούσαν δέος. Τους νεανικούς έρωτες που μας πόνεσαν, μας διαμόρφωσαν και τους αφήσαμε ανεπιστρεπτί, τη διαφορά ανάμεσα στη Θεωρία και την Πράξη, τη σύγκρουση του παλιού με το καινούργιο, το τολμηρό αλλά και τρομερό βήμα που κάναμε όλοι μας για να προχωρήσουμε σε αυτό το ελκυστικό μυστήριο που λέγεται Ζωή. Με συνεχόμενα flash back της ηθογραφίας της εποχής, με το χιούμορ να επισφραγίζει την "πρώτη" γνώση, με μυστικιστική ατμόσφαιρα και με υπαρξιακές γεωμετρικές συνθέσεις στο χώρο και στο χρόνο, η Φένια Αποστόλου, σκηνοθέτης και χορογράφος της παράστασης, μαζί με τους Γαλήνη Γυρτάτου, Γιάννη Καραούλη και Ηλία Μπαγεώργο συγκλόνισαν κυριολεκτικά σε μείζονα κλίμακα, με την αυθεντική εκφραστική τους δύναμη και χάρη.


Η ΤΟΛΜΗΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ.-
Ποίηση: Κώστας Ευαγγελάτος.
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Φένια Αποστόλου.
Μουσική: Morton Feldman-String Quartet and Orchestra.
Ενδυματολογική επιμέλεια: Ευδοκία Βεροπούλου.
Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος.
Φωτογραφήσεις: Βασιλική Λέκκα, Χρήστος Μαθιουδάκης, Ramadan Margjoka.
Ερμηνευτές: Φένια Αποστόλου, Γαλήνη Γυρτάτου, Γιάννης Καραούλης, Ηλίας Μπαγεώργος.


Polis Art Café
Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αρσάκειο, Αθήνα.

(οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Μαθιουδάκη)
πηροφορίες: 210 7294259, 6944621286

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου