Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΒΑΦΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ 2013 / PROJECT CAVAFY/ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ART STUDIO EST/ LA CHAMBRE, ATHENES

















ΣΟΥΛΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΑΔΑ ΚΑΡΜΙΡΗ-ΣΙΜΑΤΟΥ



ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ PROJECT CAVAFY-ΚΑΒΑΦΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ, 2013
του ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ " ΑΚΡΩΣ ΑΙΣΘΗΤΩΝ"/

Ο ζωγράφος, περφόρμερ, λογοτέχνης και θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος με αφορμή το ΕΤΟΣ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ, 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια το 1863 και 90 χρόνια από το θάνατο του (την ημέρα των γενεθλίων του) το 1933, έλαβε μέρος εκθέτοντας και απαγγέλοντας σε αφιερωματικές εκδηλώσεις για τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο και αλλού.
Όμως η σχέση του με την ποίηση του Καβάφη πρωτοεκδηλώθηκε χρόνια πριν στην έκθεση έργων του "Καβαφικές εικόνες της ζωής μας" στη Gallery DADA το 1988. Ο καθηγητής λογοτεχνίας και εκδότης A.Poulin jr, είχε γράψει:...Αφήνοντας ανθρώπινα σχήματα που κατευθύνονται προς το αγγελικό, σε μια ερημωμένη ηθικά γη τα έργα του Ευαγγελάτου είναι οι παρασκηνιακοί ψίθυροι μιας καθαρής φωνής που αντηχεί την ευαισθησία ενός ανθρώπινου και αισθητικού προγόνου σαν τον Καβάφη"/ ...Leaving shapes of the human that leap toward the angelic in a desolate moral landscape, the paintings of Evangelatos are the offstage whispers of pure speech echoing the sensibility of a human and aesthetic predecessor like Cavafy.-
Σαν επιστέγασμα της πολύχρονης ενασχόλησης και μελέτης του στο Καβαφικό έργο, ιδιαίτερα των ερωτικών ποιημάτων, συνέλαβε την ιδέα της ανασύστασης ενός σύγχρονου Καβαφικού δωματίου με σχέδια, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφημένα ποιήματα και προβολές παράλληλα με απαγγελίες. Το κάθε αντικείμενο, η κάθε εικόνα σε αυτό το δωμάτιο παρέπεμπε σε στίχους των ποιημάτων του Καβάφη.
Η πραγματοποίηση έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Art Studio EST / LA CHAMBRE με την παρουσία καλλιτεχνών, φίλων μελών του καλλιτεχνικού επιμελητηρίου ΕΕΤΕ, συγγραφέων και φιλοτέχνων. Η αισθητική απόπειρα του καλλιτέχνη συγκίνησε και έδωσε δυναμική ερμηνευτική προσέγγιση σε ποικίλα θέματα που ανακύπτουν από την ενδόμυχη και εξόχως καλλιτεχνική ποιητική δημιουργία του μεγάλου Αλεξανδρινού, σε γενιές που τον αγάπησαν και που ο λόγος του διαπότισε εξελικτικά  την στάση τους, όσον αφορά τη ζωή και την τέχνη.
Ο Ευαγγελάτος ολοκλήρωσε την ξενάγηση του στο "Καβαφικό δωμάτιο", διαβάζοντας το πρώτο από τα "12 Ποιήματα για τον Καβάφη" του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ, που καταλήγει: " Άν άφεση δεν είναι η ποίηση,-ψιθύρισε μόνος του- τότε , από πουθενά μην περιμένουμε έλεος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου