Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.

ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.

Η διακεκριμένη μουσικός, αισθαντική ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου απήγγειλε πρόσφατα το ποίημα του εικαστικού, λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "Ύμνος στην Κεφαλονιά" στα πλαίσια της πολυσύνθετης παρουσίασης του βιογραφικού βιβλίου- λευκώματος με τίτλο "Στα μονοπάτια της ζωής μου" της κ. Ελένης Μελέτη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης "Το Ριφόρτσο", στην Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά "Saint-Paul".
Παραυρέθηκαν γνωστές προσωπικότητες της καλλιτεχνικής, επιστημονικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Ο Ιστορικός τέχνης, κριτικός λογοτεχνίας κ. Λεόντιος  Πετμεζάς στην πρώτη κριτική άποψη για  τον ''Ύμνο στην Κεφαλονιά '' επισημαίνει  μεταξύ  άλλων: ''...Με συντονισμένη έγνοια  απέναντι  στο ποιητικό  αντικείμενο  ο Κώστας Ευαγγελάτος  ανιχνεύει  ενορατικά  τα  ουσιώδη  χαρακτηριστικά  της ιστορικής πραγματικότητας του νησιού του.
Τα ανάγει ευπρόσδεκτα με εκφραστική  δεινότητα σε συμβολικές μορφές  με πεπραγμένα  που προκαλούν  συναισθήματα που προέρχονται από στοχασμούς.
Τα δηλώνει με ρηξικέλευθο, ισοδύναμο, οικείο και θυμοσοφικό τρόπο, ωριμότητα, κατάρτιση και κεκτημένη πείρα. Το ποιητικό "εγώ" του μετράει τα ευρήματα από ότι έχει συμβεί και  αφορά τη ζωή του Ιονίου. Μεταμορφώνει  και τεχνουργεί την πορεία προς την εμπέδωση των ψυχικών καταστάσεων.
Με σαφή λόγο και αντίστοιχο μεταφορικό, παρατήρηση, ρεαλιστική εξιστόρηση και θεματική άποψη αγγίζει ειλικρινά τον αποδέκτη, με ρώτα κατεύθυνσης και ερευνητικό πνεύμα, αναδεικνύοντας πτυχές της ενδοχώρας.
Το σύμπαν που δημιουργεί ο ποιητής  τονίζεται  από συστοιχίες απολογισμών σε μια συγκεκριμένη μετάθεση των δεδομένων, ενώ παράλληλα δίνει στοιχεία με την απευθείας περιγραφή, βοηθώντας τον αναγνώστη και τον ακροατή  να βρει άμεσα τον συσχετισμό που υπάρχει διαχρονικά  ανάμεσα στις εποχές..."

Ο Δρ. της Νομικής Σχολής Βερολίνου, Δικηγόρος κ. Αντώνης Ανανιάδης με αφορμή την πρόσφατη μελοποίηση του ποιητικού "Ύμνου στην Κεφαλονιά" του Κώστα Χ. Ευαγγελάτου από τον μαέστρο και συνθέτη Κώστα Θ. Ευαγγελάτο έγραψε: Δεν μπορώ να περιγράψω τη συγκίνηση και τον θαυμασμό μου για τους εξαίσιους στίχους του ύμνου, που αναδεικνύουν και την εξαιρετική μουσική. Βάθος απροσμέτρητο οι στίχοι, θαυμάσιος συνδυασμός ανάλαφρης μελωδίας και εμβατηρίου η μουσική.
Το δημιούργημα αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, έχει θέση στην ιστορία! Συγχαρητήρια και στους δύο!! Τροφή για σκέψη δίνουν οι στίχοι για τον προσεκτικό ακροατή. Θα ήθελα πολύ να αναλύσουμε τον στίχο «χαίρε συ που ανατρέφεις της πλεκτάνης ζηλωτές», έχει τόσο ποιητικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο !
Ασφαλώς θα είναι καλή η χρονιά, συνοδευόμενη από ένα τέτοιο πνευματικό έργο !!

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.-

Σε γνωρίζω από την χρώση του ελάτινου βουνού.
Σε γνωρίζω από την κόψη του ερωτικού σπασμού.
Σε ξεχνώ σαν αλαργεύω στο απύθμενο του νού.
Σε θυμάμαι με λουλούδια στην αρτάνα του ερχομού.
Σε θρηνώ στ’ απομεινάρια του αδάμαστου σεισμού.
Σε υμνώ στα σπήλαια σου στα τρισέγκατα της γης.
Σε αισθάνομαι για φάρο στην ακτή της προσμονής.
Σε οικτίρω που ανατρέφεις της πλεκτάνης ζηλωτές.
Σε θαυμάζω που υφαίνεις ρηξικέλευθες μορφές.
Σε πενθώ με τα σφοδίλια σε λιβάδια χλοερά.
Σε γιορτάζω με μπουμπούκια αναστάσιμα σπερνά.

Χαίρε φως του Ιονίου και του Διαφωτισμού.
Χαίρε νύχτα της αβύσσου μεσ’ το χάσμα του γκρεμού.
Χαίρε νήσος με πυξίδα του Αγίου τον καθαρμό.
Χαίρε λάβαρο ελπίδας στου αγώνα το βωμό.
Χαίρε μήτρα της οδύνης ομογάλακτου θυμού.
Χαίρε της αδελφοσύνης και του δίκιου πετεινό.
Χαίρε σμαραγδί  λιμάνι  αποδήμων φυλαχτό.
Χαίρε πέτρωμα σελήνης με ασήμι στο βυθό.
Ταξιδεύεις και φωτίζεις τα θολόπλευστα στενά
μες’ του «είναι» το μεδούλι λατρευτή Κεφαλονιά!

Κώστας Ευαγγελάτος.

www.gisi.gr/evangelatos

www.rodopicollection.blogspot.com

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

"ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΡΙΛΚΕ"/ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡ. ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΑΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.











"ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΡΙΛΚΕ"/
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡ. ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΑΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.

Με την παρουσία διακεκριμένων λογοτεχνών, καλλιτεχνών και επιστημόνων πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών εκδήλωση με ομιλίες του  Κώστα Ευαγγελάτου, εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης, μέλους της ΕΕΕΛ και της Σοφίας Μωραίτη, Δρ. Φιλοσοφίας, Γεν. γραμματέας της ΕΕΕΛ.
θέμα των ομιλητών: "Τα τριαντάφυλλα του Ρίλκε".
Η δρ, Σοφία Μωραίτη προσέγγισε ιστορικά, θεωρητικά και κριτικά την πολυσχιδή προσωπικότητα του μεγάλου ποιητή, συγγραφέα και διανοητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Με μεστή γλαφυρότητα και μεταφράσεις αποσπασμάτων έδωσε έμφαση στους λεπτούς και ευαίσθητους συμβολισμούς και ποιητικές ιδέες που προσδίδει στα τριαντάφυλλα, ο γερμανικής καταγωγής και παιδείας Ρίλκε σε υπέροχα ποιήματα του γαλλική γλώσσα με τίτλο "les Roses".
Ο Κώστας Ευαγγελάτος αναφέρθηκε θεωρητικά στο θέμα με παράλληλη προβολή όλων των ζωγραφικών έργων του με τριαντάφυλλα που εμπνεύστηκε από τα ποιήματα του Ρίλκε. Επεσήμανε την πρώιμη βιωματική σχέση και μελέτη εκ του φυσικού του αισθητικού του αντικειμένου των ρόδων στον κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι και την πρόσφατη φιλοτέχνηση πολλών νέων τριαντάφυλλων. Ορισμένες από αυτές τις συνθέσεις κοσμούν το Ημερολόγιο τέχνης "Κώστας Ευαγγελάτος- Τα Τριαντάφυλλα του κήπου", 2019. Στα έργα αυτά με αφαιρετική και συμβολική γραφή, στο πνεύμα της ποιητικών ιδεών του μεγάλου ποιητή, εικονίζει τα τριαντάφυλλα με εμφανή την αγάπη του για αυτά.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕΛ, συγγραφέας Διονύσης Μαγκλιβέρας επιλογικά επαίνεσε τους ομιλητές για τις ποιοτικές και σαφείς τους προσεγγίσεις και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και κέρασμα στο εντευκτήριο της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών που δεσπόζουν τα πορτραίτα του Σολωμού και του Παλαμά.