Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 1.30 Μ.Μ..







Εισαγωγικό κείμενο του Κώστα Ευαγγελάτου.


"Τα επιλεγμένα έργα της έκθεσης "Ιδεομορφικές Συλλήψεις" είναι συνθέσεις με μικτές τεχνικές στις οποίες αναδύονται μορφές, φόρμες, εννοιακά, αρχαικά και φυσικά μοτίβα, μαθηματικά σύμβολα και γεωμετρικά σχήματα.Τα έργα μου αυτά έχουν φιλοτεχνηθεί στην Αθήνα, το Αργοστόλι και το Παρίσι από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα. Τον Νοέμβριο του 2017 αρκετά από αυτά συμπεριλήφθηκαν στην αναδρομική έκθεση μου 
με τίτλο "Κοσμικές Σπονδές- Offrandes Seculaires" στη γκαλερί Espace Jano του Centre de Sevres στο Παρίσι.
Ο τίτλος της έκθεσης περιλαμβάνει εννοιολογικά την θεματική ευρύτητα της, με θεματική αναδρομή στο εικαστικό μου παρελθόν. Τις «Ιδεομορφίες» και τις «Συλλήψεις», τίτλους  ατομικών μου εκθέσεων στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Η λεκτική σύζευξη των ενοτήτων με ιδέες και μορφές που διαχρονικά με εκφράζουν, νομίζω ότι καλύπτουν και ενοποιούν επιγραμματικά το φάσμα της έκθεσης μου. 
Ήδη από το 1982 που θήτευσα στη μετεωρολόγικη υπηρεσία της Π.Α., είχα αρχίσει τη δημιουργία ζωγραφικών έργων με συμπλέγματα γυμνών σωμάτων, γραμμάτων και συμβόλων. Από το 1983 που με υποτροφία σπούδασα εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν ασχολήθηκα εντατικά με τη «γραμματογραφία» και  η ατομική μου έκθεση  με τίτλο Conceptualizations στη Γκαλερί του Πανμίου Fordham at Lincoln Center της Νέας Υόρκης το 1985 έκανε σημαντική αίσθηση. 
Όταν ανάλογα έργα μου εκτέθηκαν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση της Αθήνας το 1986 ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα εδώ δεδομένα και αρκετοί επηρεάστηκαν στη συνέχεια... αντιγραφικά. Έκτοτε και ειδικά στις μέρες μας 
πολλοί ασχολούνται  με τις δυνατότητες της γραφής, τους κώδικες, τους μαθηματικούς τύπους και τις θαυμαστές διατυπώσεις της σύγχρονης φυσικής επιστήμης. Ανέκαθεν με γοήτευαν οι ανατομικές μελέτες των καλλιτεχνών της Αναγέννησης, οι κώδικες και οι επιγραφές, ιδιαίτερα οι μνημειακές. Όμως τα πιο πρόσφατα  έργα μου είναι εικαστικοί καρποί  εμπνευσμένοι  ιδιαίτερα από τις τοπολογικές φάσεις της ύλης και των μετασχηματισμών που αναδύονται σε φόρμες σωμάτων, προσώπων, επιφάνειες αντικειμένων. Το θέμα αυτό αξιοποιήθηκε και αξιολογήθηκε σε διεθνή επιστημονικά συμπόσια Κβαντικής Τοπολογικής Πληροφορικής
που διοργανώθηκαν από το 2013-2016 στο Παλαιό Πανεπιστήμιο-Μουσείο της Αθήνας στην Πλάκα από κορυφαίους καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στις διοργανώσεις αυτές που παρακολούθησα είχαν συμπεριληφθεί και παράλληλες εκθέσεις έργων μου. Η όλη γνωστική και διαισθητική εμπειρία μου καθώς και η προσπάθεια για σύζευξη της αισθητικής με τα δεδομένα και ζητούμενα της επιστημονικής έρευνας, ήταν που μου ενέπνευσε τα έργα για την ατομική έκθεση  μου με τίτλο ART INVASION-ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΕΧΝΗΣ, τον Μάρτιο του 2017, στο Αναγνωστήριο της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας- School of Physics and AstronomyUniversity of Leeds, U.K. Ορισμένες από τις συνθέσεις αυτές εκτίθενται και στην τωρινή έκθεση, ενώ 15 από αυτές ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Πανεπιστημίου του Leeds.
Με τις δύο αναδρομικού χαρακτήρα εκθέσεις μου που διοργανώθηκαν με επιτυχία στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, τη σειρά "Νεφελογραφίες" (1994-2016) το 2016-17 και τις "Ιδεομορφικές Συλλήψεις" φέτος ολοκληρώνεται ένας μεγάλος ενδεικτικός κύκλος των πολυεπίπεδων εικαστικών μου εννοιακών αναζητήσεων και βιωματικών αποκρυσταλλώσεων. 
Ευελπιστώ ότι όλο αυτό το έργο ζωής που ευτύχησα να ζήσω την παρουσίαση και την αποδοχή του θα συγκινεί και θα προβληματίζει όσους το μελετήσουν σε βάθος. 
Ειλικρινά ευχαριστώ όλους όσους ανυστερόβουλα συμπαραστάθηκαν στην πολύχρονη διαδρομή μου, αλλά και όσους είχαν προκαταλήψεις και με αμφισβήτησαν ποικιλότροπα, κύρια επειδή προστάτευα πάντα την ανεξαρτησία μου και δεν ενέδωσα στα συμβατικά "δούναι και λαβείν". Με τη συμπεριφορά τους χαλύβδωσαν την ιδεολογική μου συνέπεια. 
Τελικά μετά από 45 χρόνια αφοσίωσης στην τέχνη, αν και το μέλλον άδηλον, είμαι ακόμη στις επάλξεις, και σας ξεναγώ στο μικρό αλλά αυθεντικό εικαστικό σύμπαν μου..."

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ






































Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Μουσική και Ποιητική βραδιά στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία που συνεχίζεται η τιμητική ατομική έκθεση του γνωστού εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ".
Η εκδήλωση που παρουσίασε η ιστορικός τέχνης Ευαγγελία Νάκα διοργανώθηκε με την αφορμή των γενεθλίων του με απαγγελίες από ποιητικές συλλογές του και έργα κλασικής μουσικής για πιάνο.
Συμμετείχαν ευγενικά η διακεκριμένη φιλόλογος, ηθοποιός, ποιήτρια Μάρθα Παπαδοπούλου και ο γνωστός πιανίστας Μάριος Καζάς.
Η βραδιά ξεκίνησε με τα ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου "Τουτέστιν..." από την ποιητική του συλλογή "Πολύσμιγος Αίνος", εκδόσεις Συλλογές και το εκτενές ποίημα "Εγκάρσια Πτήση" από την ομότιτλη ποιητική συλλογή του, εκδόσεις Απόπειρα τα οποία απήγγειλε υπέροχα η Μάρθα Παπαδοπούλου.
Στη συνέχεια ο  Μάριος Καζάς ερμήνευσε με τη γνωστή του αισθαντικότητα και δεξιότητα στο πιάνο το περίφημο έργο του Φράντς Σούμπερτ "Η πέστροφα".
Ακολούθησε  ιδανική σύμπραξη μουσικής και ποιητικού λόγου. Ο Μάριος Καζάς ερμήνευσε στο πιάνο τις μουσικές "Γυμνοπαιδείες" του Ερίκ Σατί και ο Κώστας Ευαγγελάτος διάβασε επιγραμματικά του ποιήματα από τη συλλογή "Ερμητικές Λαμπίδες", εκδόσεις Άπαρσις.
Η Μουσική και ποιητική βραδιά ολοκληρώθηκε με το ποίημα  του Κώστα Ευαγγελάτου ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, που απήγγειλε έξοχα η Μάρθα Παπαδοπούλου.
Ο ομότιμος καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Λογοτέχνης κύριος Φώτης Παυλάτος είχε γράψει σχετικά τον Νοέμβριο του 2015: "Με πολύ χαρά, αλλά και υπερηφάνεια για το πνευματικό του έργο του Κώστα Ευαγγελάτου διάβασα τον Ποιητικό  του  «Ύμνο στην Κεφαλονιά», του οποίου μάλιστα η πρώτη ανάγνωση έγινε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του Φιλοσοφικού Σεμιναρίου του Κέντρου Δικανικών Μελετών του καθηγητή Κώστα Μπέη. Υπέροχος ο ύμνος, όσον αφορά στην Ιστορία, το Πνεύμα και τον Πολιτισμό του αγαπημένου μας νησιού, που αδιαμφισβήτητα έχει προσφέρει πολλά στον πνευματικό κόσμο της χώρας μας, αλλά και πέραν των συνόρων. Η στιχοδομή του ποιήματος είναι θαυμαστή και προσφέρεται άνετα για μελοποίηση, για την οποίαν εύχομαι να γίνει το ταχύτερο. (...). Ο εξαίρετος, ο καταξιωμένος ζωγράφος, ποιητής, περφόρμερ και θεωρητικός της Τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος μας έδωσε ένα ακόμα δείγμα από τα αμέτρητα φωτεινά πνευματικά δημιουργήματά του."
Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Πρόεδρο και το Διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου και όλους τους συντελεστές της εντυπωσιακής και άκρως ποιοτικής εκδήλωσης.
Στην εορταστική δεξίωση που ακολούθησε οι παρόντες θαύμασαν ανθοδετικές συνθέσεις του Κώστα Ιωαννίδη, γεύτηκαν εκλεκτά παραδοσιακά γλυκά της Κεφαλονίτικης "Βοσκοπούλας" και έδωσαν με προπόσεις τις ευχές τους στον δυναμικό "σκορπιό" των εικαστικών.
 ---------------
Σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων.-
Η Μάρθα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποκριτική τέχνη στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έχει απαγγείλει ποίηση σε σημαντικές πνευματικές εστίες, όπως στο Μέγαρο Μουσικής, στη Στοά του Βιβλίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Εστία Νέας Σμύρνης, στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Πολεμικό Μουσείο, στο Σπίτι της Κύπρου, στο Θέατρο Rex, στο Σπίτι του Ηθοποιού, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.α. Έχει επίσης αξιόλογη δράση ως ηθοποιός και σκηνοθέτις.
Έζησε έξι χρόνια στη Γερμανία διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα στη μαθητική ομογένεια και σε σεμινάρια για ξένους με θέμα «Το αρχαίο ελληνικό δράμα: Η μαγεία της ποίησης, η γέννηση της παράστασης».
Το 2004 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο «Το παραμύθι της μοναξιάς». Το 2006 τη συλλογή«Παράθυρο στο Φως» και το 2017 τη βραβευμένη συλλογή της με τίτλο «Οκτώβριος». Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο Μάριος Καζάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο, όπου σπούδασε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν φοίτησε στο Ωδείο Athenaeum ως μαθητής της σολίστ Ντόρας Μπακοπούλου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε με βαθμό διπλώματος Άριστα Παμψηφεί, Α’ Βραβείο Παμψηφεί και Έπαθλο Ματζαγριωτάκη (τάξη Ντόρας Μπακοπούλου).
 Έχει εμφανιστεί με επιτυχία και επαινετικές κριτικές και διακρίσεις στην Αθήνα (Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Athenaeum, Αίθουσα Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Αίθουσα Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce/Deree, Αίθουσα Μουσείου Μπενάκη, Αίθουσα Φίλιππος Νάκας, Αίθουσα Παρνασσός, Αίθουσα Ινστιτούτου Goethe, Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, Πολεμικό Μουσείο, Αίθουσα Ινστιτούτου της Δανίας, Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών κ.α.), καθώς και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,
Σταδίου και Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.
Ημέρες και ώρες  επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ με 4μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

www.gisi.gr/evangelatos




Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ. / ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΥΡΟΥ-ΕΥΤΑΞΙΑ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018.










ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.


Εγκαινιάστηκε και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία,  Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, η τιμητική ατομική έκθεση ζωγραφικής του γνωστού εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: “Ιδεομορφικές Συλλήψεις".

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, ώρα 7μμ, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της έκθεσης Μουσική και Ποιητική βραδιά, με απαγγελίες από ποιητικές συλλογές του Κώστα Ευαγγελάτου και έργα κλασικής μουσικής για πιάνο.
Στην εκδήλωση που θα παρουσιάσει η Ιστορικός τέχνης Ευαγγελία Νάκα, συμμετέχουν η διακεκριμένη Φιλόλογος, Ηθοποιός, Ποιήτρια Μάρθα Παπαδοπούλου και ο γνωστός πιανίστας, συνθέτης Μάριος Καζάς.


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2018. 

Ημέρες και ώρες  επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ με 4μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.