Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΡ. ΣΟΦΙΑΣ ΜΩΡΑΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ





Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥ  2016
                                                                                    
                                                  Σοφία Μωραΐτη, Δρ Φιλοσοφίας

«Είδες και άκουσες και είπες / απόψεις περί Ποίησης και Τέχνης…» 
                                                                                                            K.E.

Όταν ο Κώστας Ευαγγελάτος με τίμησε χαρίζοντάς μου «Το Ημερολόγιο του 2016» που είχε ετοιμάσει και όταν αργότερα μου ζήτησε να το παρουσιάσω σκέφθηκα ότι ένας καλλιτέχνης δημιουργεί απεικονίζοντας την πραγματικότητα με τη βοήθεια των αισθήσεων. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η τέχνη, η ζωγραφική εν προκειμένω, είναι «μίμηση οπτικών εμφανίσεων με τη βοήθεια του χρώματος και του σχεδίου». Πηγάζει από τη σοφία και την παραγωγική ικανότητα του ανθρώπου. Η ποίηση, σύμφωνα πάντα με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, είναι και αυτή δημιουργία με βάση τη φυσική διαδικασία αναπαράστασης της πραγματικότητας, την οποία καθένας μπορεί να καταλάβει και με την οποία μπορεί να ταυτιστεί. Μιμείται ψυχικές ιδιότητες, παθήματα και ενέργειες ανθρώπων.
            Η περίπτωση του Κώστα Ευαγγελάτου είναι η έκφραση και των δύο αυτών τεχνών : της ζωγραφικής και της ποίησης, τις οποίες εκπροσωπεί επάξια. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τη ζωγραφική του παραμερίζοντας την ποίησή του, είναι δύσκολο κοιτάζοντας έναν πίνακά του να μη σκεφθούμε ποιο είναι το ποίημα στο οποίο παραπέμπει, για τον λόγο αυτό ανατρέχουμε στους στίχους του. Το ίδιο ισχύει και για το ημερολόγιό του που έχει τον τίτλο «Αμμογραφίες». Το εξώφυλλό του έχει το μπλε της θάλασσας, τον έλικα και δύο μικρότερες φωτογραφίες αριστερά και δεξιά: η μία τη βίλλα Ροδόπη και η άλλη ρόδια. Κάθε μήνας  απεικονίζει  μια ήρεμη γυναικεία ή ανδρική μορφή ή ένα γεωμετρικό σχήμα : έλικας, κύκλος, παραλληλόγραμμο όλα χαραγμένα επάνω στην άμμο από τον ζωγράφο. Επτά συνολικά μορφές, γνωστές από τους πίνακές του, κοσμούν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μορφές που θα μπορούσαν να απεικονίζουν τον Απόλλωνα, τον Ορφέα και την Ευρυδίκη, ή ένα σύγχρονο πρόσωπο ενός καθημερινού ήρωα. Μορφές που ενώνουν το παλαιό με το νέο, που δηλώνουν τη συνέχεια, που αποπνέουν μουσική και ποίηση.  Σε ένα ποίημά του ο Κ.Ε. γράφει : «Δεήθηκες εκ γενετής / για τη συνάντησή μας / στους άφθαρτους αρχάγγελους της σκέψης / στο πνεύμα της αφής και της αγάπης / τους ζήτησες τη διδαχή-εμφύτευμα ζωής.
Η γυναικεία μορφή του Αυγούστου έχει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ατμόσφαιρα του ναού, είναι  μια γυναικεία απεικόνιση μέσα σε κύκλους, ημικύκλια, ακτίνες και ευθείες. Όλο το σχήμα ανατρέχει στη μορφή της Αθηνάς ενός αρχαίου ναού, θυμίζει όμως και χριστιανικό ναό, εάν θελήσουμε να ανατρέξουμε στη σημαντική εορτή της χριστιανοσύνης τον μήνα αυτό. Είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι του : «Ο νους-ναός και νάμα / γεννάει δίκτυο ανατροπής / κεντρίζει με τη γλώσσα της αλήθειας / και θάβει τα ευρήματα της γνώσης».  
Η σκιά του ίδιου του δημιουργού την ώρα της δημιουργίας του εμφανίζεται τους μήνες Ιούνιο και Νοέμβριο, με το χαρακτηριστικό φτερό με το οποίο χάραξε τους αμμο-πίνακές του. Είναι εκεί ο ενδιάμεσος που μας μυεί στην τέχνη του. Παραθέτω : «Σμίλη φασμάτων / στην ακμή του νου / ανάγλυφα σμιλεύει / συνευρέσεις με την Τέχνη».
 Απομένουν δύο μήνες: ο Ιούλιος και ο Δεκέμβριος. Τον Ιούλιο μια άλλη ανδρική σκιά – ίδια  αυτή του εξωφύλλου προσπαθεί και καταφέρνει με τα χέρια υψωμένα να κρατήσει τον έλικα –σχήμα αγαπητό στον Κ.Ε-  που είναι μεταλλαγή ιωνικού κυονόκρανου. Γράφει :  «Στο δύσβατο κενό του χρόνου / ταυτίζεται η μυστική γραφή / κάθε παράλληλης αλήθειας». Συναντούμε συχνά το σχήμα του έλικα στη ζωγραφική του, αρχαίο σύμβολο ιστορίας, πολιτισμού και σοφίας. Είναι ο κύκλος της ζωής και της γνώσης, ο στρόβιλος του πάθους, ο χρόνος.  Ο τελευταίος μήνας του χρόνου ο Δεκέμβριος έχει ένα σχέδιο εμπνευσμένο από επτανησιακό υπέρθυρο και κάτω από αυτό ρόδια – κόκκινα ρόδια σύμβολο της ευτυχίας, καρπό της αιωνιότητας, της αφθονίας, της γονιμότητας, της καλοτυχίας, του πλούτου, του έρωτα, αλλά και των νεκρών ή του θανάτου.
            Οι αμμογραφίες προϋποθέτουν αμμουδιά και θάλασσα. Πού αλλού, αν όχι στην Κεφαλονιά, το νησί καταγωγής του δημιουργού. Το νησί της βίλλας Ροδόπη, όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνει σημαντικές καλλιτεχνικές και ποιητικές εκδηλώσεις. Ο Ελύτης έλεγε ότι «η Ποίηση πάντοτε είναι μία όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό. Εγώ, γράφει ο Ελύτης, τον έχω δει από καταμεσής της θάλασσας.». Ο Κώστας Ευαγγελάτος  ατενίζει τη θάλασσα του νησιού του από την παραλία του και κάτω από τον ουρανό του εμπνέεται και δημιουργεί, δημιουργεί ζωγραφική και ποίηση στην αμμουδιά και προσλαμβάνει τα μηνύματα από το μπλε της θάλασσας και το θαλασσί του ουρανού . Γράφει για το νησί της έμπνευσής του τον Ύμνο στην Κεφαλονιά :
Σε αισθάνομαι για φάρο στην ακτή της αλλαγής…/ Σε θαυμάζω που υφαίνεις  ρηξικέλευθες μορφές…/  Χαίρε σμαραγδί  λιμάνι  αποδήμων φυλαχτό / Χαίρε πέτρωμα σελήνης με ασήμι στο βυθό / Ταξιδεύεις και φωτίζεις τα θολόπλευστα στενά / μες’ του «είναι» το μεδούλι λατρευτή Κεφαλονιά!
            Άμμος, θάλασσα, νησί. Σχέδια επάνω στην άμμο που χαλάει η ήρεμη ή η φουρτουνιασμένη θάλασσα. Κάθε σελίδα του Ημερολογίου παραπέμπει σε ποίηση ελληνική και παγκόσμια : στο Les feuilles mortes του Jacques Prévert : « Et la mer efface sur le sable / les pas des amants désunis » Η θάλασσα σβήνει επάνω στην άμμο / τα βήματα των χωρισμένων εραστών, ή στον Άρη Αλεξάνδρου: «Κοίτα που η θάλασσα ανακατεύει συνεχώς ουρανό και φύκια πασχίζοντας να βρει το σωστό της χρώμα» για να αναφέρω δύο τυχαίες επιλογές.
Οι μορφές, γυναικείες και ανδρικές, του ημερολογίου είναι, για να θυμηθούμε πάλι την ποίηση του Κ.Ε,  «Άφαντα πρόσωπα ληφθέντων ονομάτων / άγνωστες γλώσσες και σφοδρές επιθυμίες /λαθρεπιβάτες στο ταξίδι του ονείρου / βαραίνουν την αυλαία του απείρου / που ανελέητα φωτίζεται και σβήνει».  Η ανθρώπινη μορφή παρούσα κάθε μήνα του Ημερολογίου αναπόσπαστο μέρος της φύσης και της ζωής. Στο Ημερολόγιο του Κ.Ε. δεν διέκρινα τη ρήξη, τη διάσπαση. Υπάρχει αντίθετα, η συμπόρευση, η ηρεμία, η πορεία της γνώσης, η δημιουργία, η αναζήτηση της λέξης που δεν είναι παρούσα, αλλά την εννοείς, η αναζήτηση του  συγκεκριμένου στίχου της ποίησής του που σου θυμίζει το σχέδιό του. Είναι το συναίσθημα που έχει βρει τη σκέψη του και αυτή με τη σειρά της έχει βρει τις λέξεις. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαμε να πούμε και για τη ζωγραφική : είναι το συναίσθημα που έχει βρει τη μορφή και το σχήμα του, την απεικόνισή του. Γράφει πάλι ο Κ.Ε. : «Αυστηρή μούσα / αλιεύει ναρκίσσους / απολιθώνει όνειρα / συνθέτει σήματα φωτός» και αλλού «Σμίλη φασμάτων / στην ακμή του νου / ανάγλυφα σμιλεύει / συνευρέσεις με την Τέχνη». Πρόσωπα, κύκλοι, καμπύλες, ευθείες και παραλληλόγραμμα, σκιές, ο κύκλος ζωής και ο χρόνος.
Ο χρόνος της στιγμής και ο χρόνος του μέλλοντος : Γράφει ο Κ.Ε. : «Προσμένεις ακόμη κάτι ατόφιο / πολύτιμο σαν μέλλον που επανέρχεται». Η στιγμή παίρνει ιδιαίτερο βάθος και λάμψη γιατί συνδέεται με το μέλλον. Ο χρόνος ανασταίνεται με τον έρωτα, πλάθει και ομορφαίνει με τη νιότη και τη γλυκύτητα της ωριμότητας. Χρόνος ευθύς, ελικοειδής, κυκλικός σαν αύρα που υφαίνει τη ζωή του ανθρώπου. Παραθέτω : «Στην αλίκτυπη οπή της οικουμένης / ώριμη ήβη λούζεται στα σπλάχνα / ήχων, χρωμάτων και νεκρών».
Το παρόν είναι ο τόπος όπου συναντώνται το παρελθόν και το μέλλον και γεμίζει η στιγμή με όλους τους χρόνους της διάρκειας σχηματίζοντας μιαν αιωνιότητα. Αυτός ο χρόνος, ο χωρισμένος σε ημέρες, εβδομάδες και μήνες είναι ο χρόνος του Ημερολογίου του Κώστα Ευαγγελάτου. Ας ευχηθούμε οι στιγμές, οι ημέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες του κάθε χρόνου του να αποκτήσουν πληρότητα και να αγγίξουν την αιωνιότητα !

Σοφία Μωραΐτη, Δρ Φιλοσοφίας

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  2016



                        
                                           “Αμμογραφίες”- “Sandgraphics


Η Έκδοση του Εικαστικού Συλλεκτικού Ημερολογίου 2016, με τίτλο “Αμμογραφίες”, “Sandgraphics” από τον εικαστικό καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτο αποτελεί το καλωσόρισμα για την νέα χρονιά, μια προσφιλή εικαστική διαδικασία που ο καλλιτέχνης διατηρεί και συνεχίζει  για εννέα χρόνια.

Το Ημερολόγιο παρουσιάζεται σε σχήμα των 20χ20 εκ, με 14 έγχρωμες σελίδες, που κοσμούν φωτογραφίες ζωγραφικών συνθέσεων του καλλιτέχνη, χαραγμένες στην άμμο με φτερό γλάρου στις παραλίες της Κεφαλλονιάς. Το φόντο είναι το ίδιο το φυσικό τοπίο αλλά και ζωγραφικές χρωματικές επιφάνειες.

Η σύλληψη των εικόνων μέσα από το φωτογραφικό φακό του ίδιου αλλά και του συνεργάτη του καλλιτέχνη Ramadan Margjoka αναπαράγει την αυθόρμητη χαρακτική ομορφιά των μορφών και των μοτίβων τους, σε χρονική οπτική και αισθητική διάρκεια.

Τα έργα που έχουν χαραχθεί πρόκειται για πορτραίτα φυσικών προσώπων, γυναικεία και αντρικά, φανταστικά και υπαρκτά.
Πρόσωπα σε μετωπική και πλάγια απόδοση, με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, πρόσωπα ενεστώτα, ανθρώπων της ζωής μας που χάθηκαν σε μια στιγμή, στο πέρασμα του χρόνου όπως το κύμα θα τα σβήσει και θα τα συμπαρασύρει μαζί του στο βυθό της θάλασσας, αφημένα στη λήθη.
Πρόσωπα που έχουν χαραχθεί για να καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια της παραλίας και αγκαλιάζονται στοργικά από το κάλλος του φυσικού τοπίου, της φιλόξενης Κεφαλλονίτικης γης.

Συχνά διακοσμούνται από σύμβολα, σπείρες, ανθέμια, εμπνευσμένα αρχιτεκτονικά μοτίβα της τοπικής  παραδοσιακής Επτανησιακής τεχνοτροπίας, αλλά και γεωμετρικές συνθέσεις μόνες ή σε αρμονία συμμετρική με τη σκιά του σώματος και σε συμβολική διάταξη μεταξύ τους.

Πρόκειται για δημιουργίες που αναφαίνονται και ζουν διαδραστικά και στιγμιαία μέχρι να τα σβήσει το κύμα.


Τα σχέδια του καλλιτέχνη αναγνωρίσιμα από την έντονη σχεδιαστική τους δύναμη και την πυκνή γραφή, με σύμβολα ιδεογραφικά και στοιχεία που διαχρονικά χρησιμοποιεί και στη ζωγραφική του διατηρούν την ισορροπία, την ταυτότητα των πορτραίτων, τη λεπτότητα των γεωμετρικών γραμμών και το μέτρο της σύνθεσης στις φόρμες. Τα κρυφά μοτίβα που αναδεικνύονται μέσα από την παρατήρηση και την αναγωγή της φαντασίας σε πρόσωπα γνωστά  και άλλοτε υπερρεαλιστικά, που κυριεύουν την ψυχή σου, διαθέτουν περιγραφικά στοιχεία αξιοθαύμαστης ακρίβειας.
Έντονη, σύνθετη γραφή και ταυτόχρονα λιτή και συνεπής, φίνα και επεξεργασμένη εμπλέκεται σε μινιμαλιστικές  μορφές και φόρμες παραστατικές.

Το σχέδιο αποδίδεται  με το φτερό γλάρου, χαράσσεται αρμονικά και ενιαία στην άμμο της παραλίας,  που γίνεται ο καμβάς, η επιφάνεια εργασίας για τον καλλιτέχνη.
Το χάραγμα αφήνει ίχνη. Η άμμος ξεσηκώνεται δημιουργώντας ένα φυσικό πλαίσιο στην εγχάρακτη γραμμή.
Το παιχνίδισμα φωτός-σκιάς βρίσκεται σε μελετημένο αυτοσχεδιασμό και
αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον  αφού διαφοροποιείται σε κάθε χρονική στιγμή.

Ο εκάστοτε μήνας αποτελεί ένα σύμβολο εικόνας και προσδιορίζεται από  διαφορετικά μηνύματα.
Αισιόδοξα, κοιτάζει ευθέως το θεατή, ο Ιανουάριος!
Ο Φεβρουάριος αφήνει πίσω του τη χρονιά που πέρασε και υποδέχεται την νέα.
Ο Ιούλιος, σε μία διαχρονική σύζευξη του συμβόλου της σπείρας με την ανθρώπινη  παρουσία δηλωμένη μέσω της σκιάς της, την κρατά ψηλά στα χέρια της και διατηρεί τη ροή του κόσμου.
Στη σύνθεση που κοσμεί τον μήνα Νοέμβριο, προφανής είναι η ιδιόχειρη επέμβαση του καλλιτέχνη κατά τη στιγμή της δημιουργίας.


Η ιδιοσυστασία του  Κώστα Ευαγγελάτου συνθέτει ένα πλούσιο έργο που άλλοτε αλληγορικό και συμβολικό, εμπνευσμένο από την ανθρώπινη παρουσία και επικεντρωμένο στον ψυχισμό του, αναφέρεται με λυρική διάθεση στο συναισθηματικό του κόσμο.
Συνεχίζει τις διαδρομές  στην αναζήτηση των ψυχικών οδών και στις διακλαδώσεις του νου. Με περιπετειώδες, ανήσυχο και ταυτόχρονα ευαίσθητο και παιχνιδιάρικο πνεύμα εκφράζει σθεναρά τις απόψεις του.

“Οι Σωματογραφίες μου”, δηλώνει ο καλλιτέχνης, “είναι συνθέσεις με το γυμνό ανθρώπινο σώμα.. που εκφράζουν ποικίλες ψυχικές καταστάσεις. Τα σώματα είναι χαραγμένα με εννοιολογικές ενδείξεις και σύμβολα, που κατά την άποψή μου προσδίδουν αισθησιακή και εγκεφαλική διάσταση στη σωματική Μονάδα.
Η ιδιότυπη γραφή ονομάτων και εννοιών συντείνει με την φόρμα στον τονισμό της άποψης ότι Σώμα=Σύμπαν.”


Εκείνος ακούραστος, πνευματικά ανήσυχος, σε διέγερση και όξυνση νου, προνοητικός, εκδηλώνει ένα ασίγαστο εσωτερικό κόσμο που ακόμα και στην περίοδο διακοπών, κατά άλλους, εκείνος εμπνέεται και δημιουργεί ακατάπαυστα.
Διαθέτει ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και δυναμική έκφραση όπου με εικαστική και ευρηματική προσέγγιση εκδηλώνει την υπαρξιακή ανησυχία του. Διακρίνεται για το χαρακτήρα των αναζητήσεών του και τις προσδοκίες από τη ζωή.

Το εικαστικό σύνολο προβληματίζει το θεατή όπου συνειρμικά αναγάγει και στην ποιητική πνοή των διατυπώσεων του δημιουργού.
       “Επίγραμμα”
“Σώμα πηλός του δειλινού
ανάγλυφο ρευστό της γλώσσας
Βυθός ανεξερεύνητος του νου
βάρκες τα θέλγητρα του πόθου
ανάσκελα βουνά και πεδιάδες
σε στρώμα το μνημείο της Αγάπης”.

Το προσωπικό  ιδίωμα του Ευαγγελάτου βασίζεται στην ποιότητα του σχεδίου  και στην εσωτερικότητα, με χαρακτηριστικές ζωγραφικές συνθέσεις, διεισδυτικές ματιές που καθορίζονται από την ένταση της σχεδιαστικής γραμμής και εννοιολογικά στοιχεία που πάντα διευρύνει με στυλιστικές τάσεις και θεματογραφικές περιοχές,  συνεχίζοντας διαρκώς την προσωπική του έρευνα.

Εννοιολογικά σύμβολα και συνθέσεις, συχνά σουρεαλιστικής ματιάς και άποψης, ενσαρκώνουν τοπία μνήμης και οράματα που υπόσχονται την αποκάλυψη της ανθρώπινης ταυτότητας.
Συνδυάζοντας δημιουργικά το ψυχικό του σθένος, το στοχασμό και τη γοητεία,
εκφράζει ποικίλες αισθήσεις και καταστάσεις που τονίζουν την σωματική και συναισθηματική διαφορετικότητα σε πρόσωπα ανδρών και γυναικών.

Αποσπασματικά, δικοί του στίχοι, δηλώνουν:
“ η φύση μιλά, τα πρόσωπα αναπνέουν”
“βροχή - κλάμα σαν ένα μυστικό σκάψαν στην άμμο για να το κρύψουν”
“ο ζωγράφος το στιγμάτισε με ίλιγγο αναπόφευκτο όπως ο κύκλος της ζωής”
“τα όστρακα με πνίγουν.. και θάβομαι σαν άγαλμα”

 Ο Κώστας Ευαγγελάτος  με τη σχεδιαστική του γραφή δίνει με την αναμενόμενη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει τον Ομηρικό χαιρετισμό στη νέα χρονιά μας “καλόν αμητόν”= καλή σοδειά!




                                          
                                                   Αννίτα Πατσουράκη,
                                 Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια εκθέσεων.












Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016




ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
«ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ»

 Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30μμ, θα εγκαινιαστεί στις Αίθουσες της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, Φίλωνος 29 (Κτίριο Παλαιού  Ταχυδρομείου) ατομική έκθεσηζωγραφικής του  εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η κα. Ειρήνη Στ. Νταιφά, Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού Δήμου Πειραιά.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Μιχάλης Τσεκούρας-Στάμου, Προιστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου για την UNESCO  Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών  Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι».
Στην μεγάλη ατομική του έκθεση ο διακεκριμένος εικαστικός δημιουργός θα παρουσιάσει ζωγραφικές ενότητες έργων του με κύριο θέμα του την ανθρώπινη μορφή και στοιχεία της φύσης που αποδίδει με το προσωπικό του ιδίωμα της απευθείας γραφής της φόρμας  με παστόζο λάδι αλλά και ποικίλες ζωγραφικές τεχνικές και συμβολικές χαράξεις στον καμβά, το χαρτί το ξύλο ή το ψηφιακό υπόβαθρο των πρόσφατων συνθέσεων του.
Η Μαράη Γεωργούση, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκδόσεων και εκθέσεων αναφέρει σχετικά σε κείμενο της με τίτλο «Αιθέριες Μορφές»: Παρακολουθώντας τις αιθέριες μορφές στους πίνακές του Κώστα Ευαγγελάτου, ισορροπούμε ανάμεσα στην αλήθεια και την πλάνη, στο εφήμερο του πόθου και στην διάρκεια της αγάπης για τη ζωή, στην εναλλακτικότητα αλλά και τη σταθερότητα.  Οι μορφές παίρνουν ζωή γίνονται εικόνες. Τα συναισθήματα πλημμυρίζουν τις αισθήσεις. Μόνο μέσα από την «επιλησμοσύνη» μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στο σημείο να πιστέψει πως γνωρίζει μια αλήθεια έλεγε ο Νίτσε, που για αυτόν δεν υπάρχουν πραγματικά γεγονότα, μπορούμε μόνο να προσεγγίζουμε την ερμηνεία τους, δεν  υπάρχει  δηλαδή μια  αντικειμενικά  θεμελιωμένη  αλήθεια, καθώςη  έννοιά  της είναι  σχετική. Αληθινό είναι απλώς αυτό, το οποίο ο  καθένας  μας   ορίζει ως τέτοιο,  ανάλογα  με  την  εικόνα,  την οποία  έχει πλάσει μέσα  του από τα ερεθίσματα που έχει δεχθεί  για  την  πραγματικότητα.  Σ' έναν κόσμο καθόλου στατικό οι φόρμες των σχεδίων του  διαπνέονται από έναν έντονο λυρισμό της φόρμας και συγκροτούν μια ποιητική διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η γραμμικότητα των μορφών, οι μεγάλες και μικρές καμπύλες του, οι ευθείες, η ώσμωση  τους, αποτελούν γεωμετρικό παιχνίδι στα χέρια του, συνεπώς τα πάντα παίρνουν υπόσταση και μορφή.
Ο Λεόντιος Πετμεζάς, ιστορικός και κριτικός τέχνης, συγγραφέας του βιβλίου «Η Αισθητική Ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου»- Δοκίμιο Εικαστικού ήθους, σημειώνει: Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με ταλέντο πολύπτυχο.  Η δημιουργική του πορεία στηρίζεται απόλυτα σε χαρακτηριστικές τεχνικές και σε πρότυπα που εμπλουτίζουν προσωπικές παραλλαγές και προτιμήσεις του. Χρησιμοποιεί ως βάση των θεματικών του ενδιαφερόντων και κύκλων την ουσία της ανθρώπινης φύσης. Σε μια στείρα πνευματικά εποχή τολμά να παρουσιάσει τη δική του πρωτοποριακή πρόταση στην εικαστική τέχνη με χρώματα και σχέδια, συνδυασμούς και καθορισμένες παραγωγές που αξιοποιούν και διανθίζουν το πνεύμα…Αναμοχλεύοντας νέους τρόπους προσέγγισης μεταγράφει κοσμοθεωρητικά σχήματα. Μεταβάλλει τα αρνητικά στοιχεία σε θετικά  και επιστρατεύει μεθόδους έκφρασης που αποτελούν ευρηματικές εικαστικές προτάσεις.
Παράλληλα από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου θα  πραγματοποιούνται καθημερινά  διαλέξεις- θεωρητικές ανακοινώσεις του Κώστα Ευαγγελάτου για θέματα της σύγχρονης τέχνης σε συνδυασμό με καλλιτεχνικά μουσικοποιητικά δρώμενα και performanceΣυμπράττουν οι: Μάριος Καζάς, πιανίστας, συνθέτης, η Ιωάννα Σκληρού, μουσικός, κορνίστα, η Μάρθα Παπαδοπούλου, φιλόλογος, ηθοποιός, λογοτέχνις, ο Νίκος Γαρμπής-Nicofilimon, συνθέτης, designer, η Φένια Αποστόλου, χορογράφος, σκηνοθέτις, η Σίλια Καρφοπούλου, χορεύτρια.


Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά 12-2 μμ και 6.30-9μμ.
Ώρα έναρξης διαλέξεων και δρωμένων  από 10-13 Φεβρουαρίου 2016, 7μμ.
Είσοδος ελεύθερη

-------------------------

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2016 "ΑΜΜΟΓΡΑΦΙΕΣ-SANDGRAPHICS" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ




Πραγματοποιήθηκε στο Polis Art Café στο αίθριο του Αρσακείου Μεγάρου στην Αθήνα η κριτική παρουσίαση
του εικαστικού Ημερολογίου 2016 του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: ΑΜΜΟΓΡΑΦΙΕΣ-SANDGRAPHICS , ενώ παράλληλα εκτέθηκαν όλα τα εικαστικά συλλεκτικά του ημερολόγια από το 2007 μέχρι και εφέτος!  Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και έδωσαν το 
"παρών" γνωστές προσωπικότητεςτες της τέχνης, των επιστημών και της λογοτεχνίας καθώς και πολλοί φιλότεχνοι.
Για τον καλλιτέχνη και το ετήσιο Ημερολόγιο του μίλησε αρχικά ο εκδότης και υπεύθυνος των εκδηλώσεων του Polis Art  Βασίλης Χατζηιακώβου και ακολούθησαν  με αισθητικές και κριτικές προσεγγίσεις τους  η Αννίτα Πατσουράκη, Ιστορικός Τέχνης και
η  λογοτέχνις Σοφία Μωραίτη, Δρ. Φιλοσοφίας.
Η Αννίτα Πατσουράκη ανέφερε μεταξύ άλλων: Η Έκδοση του Εικαστικού Συλλεκτικού Ημερολογίου 2016, με τίτλο “Αμμογραφίες” από τον εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο αποτελεί το καλωσόρισμα για την νέα χρονιά. Το Ημερολόγιο παρουσιάζεται με 14 έγχρωμες σελίδες, που κοσμούν φωτογραφίες ζωγραφικών συνθέσεων του καλλιτέχνη, χαραγμένες στην άμμο με φτερό γλάρου στις παραλίες της Κεφαλλονιάς. Το φόντο είναι το ίδιο το φυσικό τοπίο αλλά και ζωγραφικές χρωματικές επιφάνειες. Η σύλληψη των εικόνων μέσα από το φωτογραφικό φακό του Ντάνυ Μαρτζώκα αναπαράγει την αυθόρμητη χαρακτική ομορφιά των μορφών και των μοτίβων τους, σε χρονική οπτική και αισθητική διάρκεια. Τα έργα που έχουν χαραχθεί πρόκειται για πορτραίτα φυσικών προσώπων, γυναικεία και αντρικά, φανταστικά και υπαρκτά. Πρόσωπα σε μετωπική και πλάγια απόδοση, με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, πρόσωπα ενεστώτα, ανθρώπων της ζωής μας. 
Στη συνέχεια η δρ.Σοφία Μωραίτη επεσήμανε:Οι αμμογραφίες προϋποθέτουν αμμουδιά και θάλασσα. Πού αλλού, αν όχι στην Κεφαλονιά, το νησί καταγωγής του δημιουργού. Το νησί της βίλλας Ροδόπη, όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνει σημαντικές καλλιτεχνικές και ποιητικές εκδηλώσεις. Άμμος, θάλασσα, νησί. Σχέδια επάνω στην άμμο που χαλάει η ήρεμη ή η φουρτουνιασμένη θάλασσα. Κάθε σελίδα του Ημερολογίου παραπέμπει σε ποίηση ελληνική και παγκόσμια. 
Η παρουσίαση του εικαστικού συλλεκτικού Ημερολογίου του 2016 είχε μουσική επένδυση συνθέσεις του Νίκου Γαρμπή-Nicofilimon, εμπνευσμένες από ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου.