Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ






































Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Μουσική και Ποιητική βραδιά στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία που συνεχίζεται η τιμητική ατομική έκθεση του γνωστού εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ".
Η εκδήλωση που παρουσίασε η ιστορικός τέχνης Ευαγγελία Νάκα διοργανώθηκε με την αφορμή των γενεθλίων του με απαγγελίες από ποιητικές συλλογές του και έργα κλασικής μουσικής για πιάνο.
Συμμετείχαν ευγενικά η διακεκριμένη φιλόλογος, ηθοποιός, ποιήτρια Μάρθα Παπαδοπούλου και ο γνωστός πιανίστας Μάριος Καζάς.
Η βραδιά ξεκίνησε με τα ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου "Τουτέστιν..." από την ποιητική του συλλογή "Πολύσμιγος Αίνος", εκδόσεις Συλλογές και το εκτενές ποίημα "Εγκάρσια Πτήση" από την ομότιτλη ποιητική συλλογή του, εκδόσεις Απόπειρα τα οποία απήγγειλε υπέροχα η Μάρθα Παπαδοπούλου.
Στη συνέχεια ο  Μάριος Καζάς ερμήνευσε με τη γνωστή του αισθαντικότητα και δεξιότητα στο πιάνο το περίφημο έργο του Φράντς Σούμπερτ "Η πέστροφα".
Ακολούθησε  ιδανική σύμπραξη μουσικής και ποιητικού λόγου. Ο Μάριος Καζάς ερμήνευσε στο πιάνο τις μουσικές "Γυμνοπαιδείες" του Ερίκ Σατί και ο Κώστας Ευαγγελάτος διάβασε επιγραμματικά του ποιήματα από τη συλλογή "Ερμητικές Λαμπίδες", εκδόσεις Άπαρσις.
Η Μουσική και ποιητική βραδιά ολοκληρώθηκε με το ποίημα  του Κώστα Ευαγγελάτου ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, που απήγγειλε έξοχα η Μάρθα Παπαδοπούλου.
Ο ομότιμος καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Λογοτέχνης κύριος Φώτης Παυλάτος είχε γράψει σχετικά τον Νοέμβριο του 2015: "Με πολύ χαρά, αλλά και υπερηφάνεια για το πνευματικό του έργο του Κώστα Ευαγγελάτου διάβασα τον Ποιητικό  του  «Ύμνο στην Κεφαλονιά», του οποίου μάλιστα η πρώτη ανάγνωση έγινε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του Φιλοσοφικού Σεμιναρίου του Κέντρου Δικανικών Μελετών του καθηγητή Κώστα Μπέη. Υπέροχος ο ύμνος, όσον αφορά στην Ιστορία, το Πνεύμα και τον Πολιτισμό του αγαπημένου μας νησιού, που αδιαμφισβήτητα έχει προσφέρει πολλά στον πνευματικό κόσμο της χώρας μας, αλλά και πέραν των συνόρων. Η στιχοδομή του ποιήματος είναι θαυμαστή και προσφέρεται άνετα για μελοποίηση, για την οποίαν εύχομαι να γίνει το ταχύτερο. (...). Ο εξαίρετος, ο καταξιωμένος ζωγράφος, ποιητής, περφόρμερ και θεωρητικός της Τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος μας έδωσε ένα ακόμα δείγμα από τα αμέτρητα φωτεινά πνευματικά δημιουργήματά του."
Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Πρόεδρο και το Διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου και όλους τους συντελεστές της εντυπωσιακής και άκρως ποιοτικής εκδήλωσης.
Στην εορταστική δεξίωση που ακολούθησε οι παρόντες θαύμασαν ανθοδετικές συνθέσεις του Κώστα Ιωαννίδη, γεύτηκαν εκλεκτά παραδοσιακά γλυκά της Κεφαλονίτικης "Βοσκοπούλας" και έδωσαν με προπόσεις τις ευχές τους στον δυναμικό "σκορπιό" των εικαστικών.
 ---------------
Σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων.-
Η Μάρθα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποκριτική τέχνη στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έχει απαγγείλει ποίηση σε σημαντικές πνευματικές εστίες, όπως στο Μέγαρο Μουσικής, στη Στοά του Βιβλίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Εστία Νέας Σμύρνης, στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Πολεμικό Μουσείο, στο Σπίτι της Κύπρου, στο Θέατρο Rex, στο Σπίτι του Ηθοποιού, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.α. Έχει επίσης αξιόλογη δράση ως ηθοποιός και σκηνοθέτις.
Έζησε έξι χρόνια στη Γερμανία διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα στη μαθητική ομογένεια και σε σεμινάρια για ξένους με θέμα «Το αρχαίο ελληνικό δράμα: Η μαγεία της ποίησης, η γέννηση της παράστασης».
Το 2004 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο «Το παραμύθι της μοναξιάς». Το 2006 τη συλλογή«Παράθυρο στο Φως» και το 2017 τη βραβευμένη συλλογή της με τίτλο «Οκτώβριος». Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο Μάριος Καζάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο, όπου σπούδασε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν φοίτησε στο Ωδείο Athenaeum ως μαθητής της σολίστ Ντόρας Μπακοπούλου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε με βαθμό διπλώματος Άριστα Παμψηφεί, Α’ Βραβείο Παμψηφεί και Έπαθλο Ματζαγριωτάκη (τάξη Ντόρας Μπακοπούλου).
 Έχει εμφανιστεί με επιτυχία και επαινετικές κριτικές και διακρίσεις στην Αθήνα (Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Athenaeum, Αίθουσα Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Αίθουσα Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce/Deree, Αίθουσα Μουσείου Μπενάκη, Αίθουσα Φίλιππος Νάκας, Αίθουσα Παρνασσός, Αίθουσα Ινστιτούτου Goethe, Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, Πολεμικό Μουσείο, Αίθουσα Ινστιτούτου της Δανίας, Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών κ.α.), καθώς και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,
Σταδίου και Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.
Ημέρες και ώρες  επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ με 4μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

www.gisi.gr/evangelatos




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου